A RWAR – Roma Nők Szövetsége Romániában egy apolitikus civil szervezet, amely 1996 szeptemberében alakult a P.J. 164/1996-vel és módosult a P.J. 142/2008-cal. A Szövetségek és Alapítványok Jegyzékében nyilvántartva az. 56 / 20.06.2008. számú tanúsítvány alapján. Az RWAR küldetése a roma közösség fejlesztése és megerősítése különösen romániai roma nők számára a roma kisebbségekért folytatott társadalompolitikai tevékenységek és projektek révén, ahol a hangsúly a romániai roma nők életminőségének javításán van.

 A fő célok

A roma közösség közösségfejlesztése és folyamatfejlesztés - civil jogi szociális, politikai és gazdasági összefüggésben. Együttműködési és partnerségi kapcsolatok építése magán-, állami, nemzeti és nemzetközi szövetségekkel a roma szociális projekt kutatására és megvalósítására szakosodva.


Tevékenységi kör:

1. Közösségfejlesztés: kutatás, tréning emberi erőforrás, projektmanagement a roma nők fejlesztéséről szóló projektekkel kapcsolatban.

2. Nemzeti és nemzetközi együttműködés: Kultúra, Egészség, Oktatás, Diszkriminációellenesség.

A RWAR által az elmúlt két évben megvalósított projekt és program:

1. Írástudás programok roma gyermekeknek és fiataloknak (fiúk és lányok)
2. Számítógépes képzés a fiatal roma tanulók számára
3. Szabó-varró képzés tradicionális roma nők részére pénzügyi programmal
4. A "Tájékoztató a születésszabályozásról és családtervezésről" című kiadvány terjesztése
5. Mediátor higiéniai képzés 20 fiatal roma számára (lányok és fiúk)
6. "Női hírlevél”: Az RWAR 1998 októberében tette közzé hírlevelének első számát. Hírleveleink révén célunk a tudatosság ébresztése és a támogatás a nemzeti és nemzetközi intézmények és szervezetek körében a romániai roma nőket, gyermekeket és közösségeket támogató programok és tevékenységek révén.
7. "A roma nők meg tudják csinálni": A diszkrimináció megelőzése és leküzdése, valamint a nemek közötti sztereotípiák megszüntetése. Köre: A valódi demokrácia alapelveinek és értékeinek ösztönzése, szemináriumok kidolgozása, tudatosságébresztő és felvilágosító kampányok a sokszínűség szerepéről egy szervezet és a társadalom egészének fejlesztési folyamatában.
8. "Európai Roma Nők Szervezete Költségvetés" – folyamatos találkozók a közép-és kelet-európai roma közösségek képviselőivel a Roma Nők Kelet-Európai Szervezete számára. Találkozókat szervezünk roma nőcsoportokkal Horvátországból, Bulgáriából és Macedóniából, valamint találkozni fogunk magyarországi roma nőkkel is. Multinacionális találkozót tervezünk Bukarestben, amely egybeesik az új Roma Nők weboldal elindításával és a Közép-Európai Szervezet a Biztonságért (OSCE) Stabilitási Paktumban való tagságával.
9. Nemzetközi Konferencia szervezése az "Állami politikák a roma nőkért Kelet-Európában" témában
10. Az első weboldal létrehozása a délkelet-európai roma női civil szervezetek első hálózataiért
11. Diszkrimináció-ellenes kampány és az etnikai hovatartozáson alapuló diszkrimináció-ellenesség elősegítése
12.Roma nők első információs és tanácsadó központja
13. Találkozás roma civil szervezetekkel::”Roma programok résztvevője“
14. Egészségügyi mediátor képzés 10 roma nő számára
15. Közösségfejlesztés a romák számára, partnerségi viszonyban a Roma Nemzeti Ügynökséggel
16. Kis környezetvédő, Rajzverseny a 30. számú általános iskola roma tanulói számára Környezetvédelmi Nemzeti Ügynökséggel partnerségi viszonyban együttműködve
17. "Velünk, közöttünk, rólunk - a nők". Glaucoma, koleszterin és EKG vizsgálatára alkalmas ultramodern berendezéssel felszerelt mobil minilaboratórium a bukaresti roma közösségek számára.
18. ”Lehetőségek, prioritások a fiatal romáknak”
19. Lakókocsis munkaerő-foglalkoztatás a roma közösségben
20. Európai Lobbi a Nőkért Romániai civil szervezetek találkozója
21. “A helyi fejlesztés női elősegítői ”
22. Mediátorok diszkrimináció-ellenes tréningje a rendőri közösségnek Bukarest 2. kerületében.

 http://www.incluziuneafemeilorrome.ro/en

 

 

Login Form

This project is co-funded by the European Commission. This publication reflects the views of the author only and the Commission cannot be held responsible for any use of the information contained therein.

Supported by the DI-XL project related with the dissemination and exploitation of LLP results through libraries